Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de stokların düşüşünü 10'uncu haftaya taşıdığını göstermesi beklenen resmi veriler öncesi yükselişini varil başına 64 dolara doğru sürdürdü.

Mart vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.6 daha değer kazandı. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, petrol stoklarının geçen hafta 2.25 milyon varil azaldığını göstermesi bekleniyor. Barclays Plc'ye göre, ABD'de kaya petrolü üreticileri bu yıl muhtemelen yüksek fiyatların cazibesinden kaçınacak ve sermaye harcamalarını sınırlamaya devam edecek.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarına gitmeleri ile birlikte iki yıl üst üste yükseldiken sonra bu yıl da bu hareketini devam ettirdi. Libya'nın petrol üretimi, protestolar nedeniyle iki ayı aşkın süredir kapalı olan Wintershall AG’ye ait Sara sahasının tekrar faaliyete geçmesi ile birlikte artmaya hazırlanıyor.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasa için anahtar değişken kaya petrolü üretimi," dedi ve "Piyasa şu anda biraz kırılgan görünüyor. Fiyatların yaklaşık bir haftadır yatay hareket etmesi, ivmenin kaybolduğunun bir işareti ve bu durum birmiktar geri çekilme hareketine dönüşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petroü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent düşüşle varil başına 63.94 dolara kadar yükseldikten sonra, Hong Kong saati ile 09:39'da 63.87 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 altındaydı. Şubat vadeli kontrat Pazartesi günü 12 sent yükselişle vadesini doldurdu.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra, 30 sent yükselerek varil başına 69.33 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petroü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.46 dolar primli işlem gördü.