Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının üst üste 10'uncu haftada da düşmesi ve buna bağlı olarak arz fazlasının azalması ile birlikte yükselişini varil başına 66 doların üzerine taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.8 değer kazanarak üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından yüzde 1 kadar daha yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol stokları 1.07 milyon varil düşerek beş yılın ortalamasına biraz daha yaklaştı. ABD'de petrol üretimi ise üst üste ikinci haftada da yükselerek 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretim kısıtılarına gitmesinin ardından üst üste ikinci yılı da kazançla geçmesinin ardında çıkışını sürdürdü. Rusya'nın ikinci en büyük üreticisi Lukoil PJSC'nin CEO'su Vagit Alekperov, piyasanın Nisan ayına dek yeniden dengeye kavuşabileceğini söyledi.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Piyasada hava oldukça olumlu," dedi ve "Stokların hızlı bir şekilde düşmesi ile birlikte, piyasadaki olumsuz bir faktör azalıyor. Bunun etkisi arz durumunu gördüğümüzde çok daha büyük olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 63 sent yükselerek varil başına 66.24 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 09:51'de 66.21 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 67 üzerindeydi. Kontrat Çarşamba günü 1.14 dolar yükselerek 65.61 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.8 değer kazandıktan sonra, 45 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek varil başına 70.98 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, WTI'a kıyasla 4.75 dolar primli işlem gördü.