Advertisement
ENERJİ ABONE OL

ABD'nin günlük ham petrol üretimi, dünyanın en büyük ikinci ham petrol üreticisi olan Suudi Arabistan'ı yakaladı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) bugün açıklanan verilerine göre, ülkenin günlük ham petrol üretimi 20-26 Ocak tarihlerinde, bir önceki haftaya göre, ortalama 41 bin varil artışla 9,92 milyon varile yükseldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) en güncel verilerinin yer aldığı ocak ayı Petrol Piyasası Raporu'na göre, Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimi aralık ayında günlük ortalama 9,92 milyon varil olmuştu.

Bu sonuçla, dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi olan ABD, Suudi Arabistan'ın günlük ham petrol üretim seviyesini yakalamış oldu.

ABD, küresel petrol tüketiminde zirvede yer alırken, Suudi Arabistan ise dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor. Rusya ise ham petrol üretiminde dünyada en üst sırada yer alıyor.

Öte yandan, EIA'nın ocak ayı "Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin ham petrol üretiminin bu yıl günlük ortalama 10 milyon varile yükseleceği tahmin ediliyor.

ABD'nin ham petrol üretiminin 2019'da günlük ortalama 10,8 milyon varile yükselerek rekor kırması, Kasım 2019'da da günlük ortalama 11 milyon varilin üzerine çıkarak Rusya'yı geçmesi öngörülüyor.

Ticari ham petrol stokları arttı

EIA, ayrıca, ABD'nin ticari ham petrol stoklarının 20-26 Ocak döneminde 6,8 milyon varil (yüzde 1,6) artarak 418,4 milyon varile yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 100 bin varil artması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 1,1 milyon varil düşüş kaydetmişti.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları da geçen hafta 200 bin varil artarak 664,7 milyon varile yükseldi. 

ABD'nin haftalık benzin stokları ise 2 milyon varil (yüzde 0,8) azalarak 242,1 milyon varile geriledi. Benzin stoklarına ilişkin piyasa beklentisi 1,8 milyon varil artış olması yönündeydi. Benzin stokları bir önceki hafta 3,1 milyon varil yükselmişti.

Ayrıca, söz konusu dönemde, ABD'nin ham petrol ihracatı bir önceki haftaya göre günlük ortalama 354 bin varil artışla 1,76 milyon varile, ham petrol ithalatı da günlük ortalama 389 bin varil yükselişle 8,43 milyon varile ulaştı.

ABD'nin ham petrol stoklarındaki artışın ardından küresel piyasada petrol fiyatları düşüş gösterdi.

Londra Brent türü petrolün fiyatı 67,98 dolara, ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi petrolün fiyatı 63,91 dolara kadar geriledi.