Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD hisse senetlerindeki sert düşüş ve ABD'de ham petrol stoklarının artacağı beklentisinin emtia piyasasında temkinli bir hava yaratmasının ardından son iki ayın en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.5 düştükten sonra yüzde 1.3 daha geriledi. ABD hisse senetlerine dün gelen sert satışlar Dow Jobnes Endeksi'nin puan bazında tarihinin en büyük düşüşünü yaşamasına ve yüzde bazında son 6.5 yılın en hızlı kaybını gerçekleştirmesine neden oldu. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, stokların geçen hafta3 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları bu sene Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını gidermek için üretim kısıntısına gitmeleri ile birlikte ralli yaptı, ancak yükselen fiyatlar ABD'de üretimin artmasına neden oldu ve OPEC'in üretim kısıntıları için tehdit oluşturdu. ABD'de üretimin bir göstergesi olan aktif petol sondaj kuyusu sayısı beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Sydney'de CMC Markets analist Ric Spooner, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün temel nedeni ABD'de artan kaya petrolü üretimi," dedi ve "Tedirginlik ayrıca dünkü riskten kaçınma eğiliminden de destek buldu" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas patrrolü (WTI), Nymex piyasasında, 80 sent düşerek varil başına 63.35 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 09:20'de 63.56 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 2 düştü. Fiyatlar üst üste üçüncü günü de düşüşle geçmeye ve 29 Kasım'dan bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 4.3 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 56 sent ya da yüzde 0.8 düşüşle varil başına 67.06 dolar seviyesine geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.85 dolar primliişlem gördü.