Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre ham petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından iki haftayı aşkın sürenin en düşük kapanış seviyesinden yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 3.7 değer kaybettikten sonra yüzde 1 kadar yükseldi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 1.05 milyon varil azaldı ve Cushing, Oklahoma'daki ana dağıtım merkezindeki depolarda bulunan stoklar da düştü. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, stokların geçen hafta 3.15 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları Salı günü hisse senetlerine gelen sert satışlardan olumsuz etkilenmesine karşın, ABD gösterge petrolü varil başına 60 dolar seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. ABD'de Salı günü hükümetin açıkladığı rapora göre, petrol üretimi günlük 11 milyon varil seviyesinin üzerine beklenenden daha önce çıkacak. ABD'de petrol üretiminin artması, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını azaltma amaçlı üretim kısıntılarının etkileri için tehdit oluşturuyor.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD'deki gelişmeler petrol piyasası için kritik hale gelmekte; stok ve üretim rakamları ya da dolardaki hareketler," dedi ve "Petrol fiyatları düzeltme sonrası muhtemelen bu seviyelerde destek bulacak, ancak ABD verileri gelecekteki fiyat hareketleri için belirleyici faktör olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent yükselerek varil başına 63.91 dolara kadarçıktıktan sonra Singapur saati ile 08:44'te 63.91 dolara geldi. Kontrat Salı günü 76 sent ya da yüzde 1.2 düşüşle 63.39 dolar seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlükortalamanın yüzde 43 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent yükselerek varil başına 67.21 dolara çıktı ve üç gün süren düşüşünü durdurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.66 dolar primli işlem gördü.