Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol üretiminin rekor seviyeye çıkması ve buna bağlı olarak küresel arzın talebe ağır basacağı endişelerinin artması ile birlikte kayıplarını varil başına 62 dolar seviyesinin altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.5 ile iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. ABD'de ham petrol üretimi, geçen hafta günlük 10.25 milyon varile çıkarak, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) 1983 yılına kadar giden verileri dikkate alındığında en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'nin petrol üretimi Suudi Arabistan'ın üretimini geçti ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını gidermek amacıyla uygulamaya koyduğu üretimkısıntıları için en büyük tehdidi oluşturuyor. Bu haftanın başında, ABD hükümeti, üretimin bu Kasım'da günlük 11 milyon varili aşacağı tahmininde bulundu. Bu seviye dünyanın en büyük üreticisi Rusya'nın üretiminin de üstünde.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Piyasa, ABD'de beklenenden daha fazla artan ve piyasa beklentilerini olumsuz etkileyen ham petrol üretimine güçlü bir tepki veriyor," dedi ve "Şimdi stoklar tekrar yükseliyor ve dikkatler, küresel arz fazlasının artıp artamayacağını anlayabilmek için ABD üretimine daha fazla çevriliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent düşerek Singapur saati ile 09:26'da varil başına 61.48 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 1.60 dolar ya da yüzde 2.5 ile 6 Aralık'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 61.79 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent düşerek varil başına 65.24 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 4.02 dolar primli seyretti.