Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan sondaj faaliyetinin artan üretimin OPEC'in küresel arz fazlasını azaltmaya yönelik çabalarını dengeleyebileceği endişelerini artırması sonrası varil başına 60 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 9.6 ile iki yılın en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1 yükseldi. Baker Hughes'un açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 791 ile Nisan 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Hedge fonları, küresel piyasalarda volatilitenin artması ve ABD'de petrol üretiminin rakibi Suudi Arabistan'ınkini aşması ile birlikte, gösterge ABD petrolünde fiyatların artacağı beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısında Ağustos ayından bu yana en büyük düşüşe gitti.

Ham petrol fiyatları, küresel hisse senetlerindeki satış dalgasının emtiaya da yayılması ve ABD'nin rekor seviyelerde petrol üretmesinin etkisi ile, Haziran ayından bu yana süren rallisini durdurdu ve düşüşe geçerek bu yılın kazançlarının tümünü geri verdi. Amerikalı üreticiler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltarak fiyatları yükseltmeye yönelik çabaları için en büyük tehdit olamaya devam ediyor.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Petrol, ABD'de üretimin artmasına neden olacak seviyelere çok hızlı yükselmesinin bedelini ödüyor," dedi ve "Traderlar ayrıca piyasalarda son dönemde görülen volatiliteden ve güçlü dolardan dolayı da tedirgin. Volatilite sürerse, Batı Teksas petrolü 50 dolarlardaki bir banda düşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 55 sent yükselerek, Singapur saati ile 09:51'de varil başına 59.75 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta 6.25 dolar düşerek 89.20 dolar ile 22 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 üzerindeydi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 47 sent yükselerek varil başına 63.26 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta 5.79 dolar ya da yüzde 8.4 düşerek 62.79 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.75 dolar primli işlem gördü.