Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, doların üç yılın en düşük seviyesi yakınına gerilemesi ve buna bağlı olarak dolar ile fiyatlanan emtanın yatırımcılar için daha cazip hale gelmesinin ardından haftalık kazanca yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 1.2 yükseldikten sonra yüzde 0.4 daha değer kazandı. Dolar, Perşembe günü Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından fazla değişmedi ve dolar ile fiyatlanan petrol daha ucuz hale geldi. Amerikan hisse senetleri 2011'den bu yana en iyi haftalık performansını gerçekleştirdi ve ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azalttı.

Küresel hisse senedi piyasalarında bu ayın başında görülen satış dalgası petrole de yansıdı ve petrol fiyatlarının Ocak ayının sonlarında üç yılın zirvesine çıkması ile gelen bu yılki kazançlarının tümünü geri verdi. Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), Amerikan kaya petrolü üreticilerinin üretimi artırması ile başarısı riske giren küresel arz fazlasını azaltma amaçlı üretim kısıntısı anlaşmasının sürdürülmesini istediğini kaydetti.

Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "ABD piyasaları öncülüğünde küresel hisse senetlerine gelen satış dalgasının, geçen hafta petrol fiyatlarındaki düşüş üzerinde önemli etkisi oldu. Petrol hisse senedi piyasalarının istikrar kazanması ile birlikte yükseliyor." dedi ve "Petrol, küresel toparlanmanın talebi artırması ve OPEC'in üretim kısıntılarının ABD'de kaya petrolü üretimini absorbe etmesi ile birlikte muhtemelen yukarı trendine yeniden dönecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent yükselerek varil başına 61.56 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:27'de 61.52 dolara geldi. Kontrat bu hafta yüzde 3.9 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 üzerindeydi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 29 sent yükselerek varil başına 64.62 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.23 dolar primli işlem gördü.