Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artışını dördüncü haftaya taşıyacağı beklentisi ile düşüşünü varil başına 60 dolara doğru sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yaklaşık bir haftadır ilk kez düşüşle kapandıktan sonra yüzde 1.5 kadar daha değer kaybetti. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Perşembe günü açıklayacağı resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ABD depoları ve terminallerinde biriken petrol stoklarının geçen hafta 2.9 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre ise stoklar geçen hafta 907,000 azaldı.

Petrol, bu ayın başlarında küresel hisse senetlerindeki satış dalgasının emtiaya sıçramasının ardından tekrar Ocak ayındaki zirvelerine tırmanmakta güçlük çekiyor. ABD'de artan petrol üretimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin üretim kısıntıları yolu ile piyasayı dengeye kavuşturma çabaları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD'de stokların tekrar düştüğünü görsek bile, dikkatlerimizi ABD'de artmakta olan petrol üretimine çevirmeliyiz," dedi ve "ABD üretiminin fiyatlar üzerinde daha derin bir etkisinin olmasından dolayı, petrolün şimdilik aşağı yönde trend göstermesi için daha fazla potansiyel var" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 93 sent düşerek varil başına 60.75 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 10:30'da 60.98 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 11 sent düşerek 61.68 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yakınındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 57 sent düşerek varil başına 64.85 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü 17 sent yükselerek 65.42 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.87 dolar primli işlem gördü.