Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de son beş haftada dördüncü kez artış göstermesi beklenen petrol stok verileri öncesi varil başına 64 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü üç haftanın en yüksek seviyesinde kapandıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 2 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor. Carrizo Oil & Gas Inc., kaya petrolü sondaj maliyetlerinin bu yıl çift haneli rakamlara çıktığını kaydederek artan harcamalar konusunda uyarı yapan ABD'li üreticilere katıldı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla uygulamaya koydukları üretimkısıntıları ile birlikte bu yıl yüzde 6 yükseldi. Bank of America'nın emtia ve türev araştırma müdürü Francisco Blanch, ham petrol talebinin en azından 2020 sonuna dek güçlü kalacağını ve bunun da ham petrol spot maliyetleri vadeli fiyatların üzerine çıkaracağını kaydetti.

Seuıl'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sung Ki, "Hem aşağı hem yukarı sinyallerle birlikte piyasa karışık," dedi ve "Yatırımcılar şimdilerde, artışın beklenenden oldukça yavaş olması ile birlikte, ABD stok verilerini yakından izliyor. Soru, bu yavaşlığın sürüp sürmeyeceği" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent yükselerek Singapur saati ile 09:32'de varil başına 63.95 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 36 sent yükselerek 63.91 dolar ile 5 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 75 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1 sent düşerek varil başına 67.49 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 67.50 dolar ile üç haftanın zirvesiden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.55 dolar primli işlem gördü.