Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ticaret savaşları korkusunun yatırımcıların emtia ve diğer riskli varlıklardan çıkmasına neden olması ile birlikte, yaklaşık iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 3 düştükten sonra fazla değişmedi. Çin'in misilleme yaparak yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki ABD ürünlerine ek vergi uygulaması, dünyanın en büyük ekonomileri arasında artan dış ticaret sorunlarının son halkasını oluşturdu. Öte yandan, ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan verilerin, Bloomberg'in anketine göre, son altı haftada beşinci kez arttığını göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretim kısıntılarına gitme çabalarının ABD'de artan üretimden dolayı etkisiz kalacağı endilşelerinden dolayı Ocak ayında gördüğü zirvelere yükselmekte zorluk çekiyor. Yatırımcılar ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı politikalarının Çin tarafından daha fazla misilleme ile karşılaşacağı ve bunun da küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğinden de endişe duyuyor.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD ile Çin arasında dış ticaret konusunda artan anlaşmazlık şu anda petrol fiyatlarının düşmesine neden oluyor ve bu kısa zamanda çözüme kavuşturulması zor bir sorun," dedi ve "Devam eden ticaret savaşının yanında, ABD'de stoklar ve üretim artıyor be bu durum daima fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek Tokyo saati ile 10:19'da varil başına 63.20 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.93 dolar ile 9 Şubat'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 63.01 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 2.5 düştükten sonra 29 sent yükselerek varil başına 67.84 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 4.67 sent primli işlem gördü.