Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in üretimi düşerken yatrımcıların ABD üretimini ihtiyatlı bir şekilde izlemeleri ile birlikte, piyasanın yeniden dengeye kavuşmasına ilişkin temkinli bir iyimserliğin oluşması sonucu varil başına 63 doların üzerinde tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi Mart ayında son bir yılın en düşük seviyesine indi. Artan üretimin OPEC'in üretim kısıntıları için tehdit oluşturduğu ABD'de, özel sektörün verilerine göre, stoklar geçen hafta düştü. Ancak Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ABD'de stokların son altı haftada beşinci kez arttığını göstermesi bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri enerji bakanı OPEC ve ortaklarının çabalarının aşırı arz sorununun yüzde 85'ini ortadan kaldırdığını söylerken, artan ABD üretimi grup için halen bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Ham petrol Şubat ayında ABD ve Orta Doğulu üretici İran'a ilişkin artan jeopolitik risklerden dolayı değer kazansa bile, küresel ticaret savaşı endişelerinin de fiyatlar üzerinde baskı kurmasından dolayı Ocak ayındaki zirvelerine tırmanmakta zorluk çekiyor.

Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "OPEC'in üretim kısıntıları etkisini gösteriyor ve küresel arz fazlasında istikrarlı bir düşüş görüyoruz," dedi ve "ABD'de artan üretim fiyatlar üzerinde baskı oluştururken, hem Amerika2nın içinden hem de dışından iyi talep görüyoruz. Bu da artan stoklara ilişkin endişeleri azaltıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent düşerek Seul saati ile 13:43'te varil başına 63.37 dolara indi. Kontrat Salı günü 50 sent yükselerek 63.51 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 18 sent düşerek varil başına 67.94 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 48 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek 68.12 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 4.62 dolar primli işlem gördü.