Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüşün arz fazlasına ilişkin endişeleri azaltması ve yatırımcıların ABD ile Çin arasındaki dış ticaret anlaşmazlığını yeniden değerlendirmeleri ile birlikte yükseldi.

Petrol New York'ta yüzde 0.7 kadar yükseldi. Fiyatlar, ABD'de ham petrol stoklarının Bloomberg'in anketine katılan analistlerin büyük kısmı artış beklerken Ocak ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından Çarşamba günkü kayıplarının büyük kısmını geri aldı. Öte yandan, küresel risk varlıkları, Çin ve ABD'den yetkililerin büyüyen ticaret anlaşmazlıklarını müzakere etme konusunda istekli olduklarını göstermeleri ve buna bağlı olarak ticaret savaşının son yılların en güçlü küresel büyümesini olumsuz etkileyebileceği endişelerinin azalması ile birlikte değer kazandı.

ABD stoklarındaki sürpriz düşüş, artan ABD üretiminin OPEC ve ortaklarının üretim kısıntıları yoluyla küresel arz fazlasını azaltma çabalarını olumsuz etkilemeyebileceğine ilişkin iyimserliğin artmasına yardımcı oldu. Ham petrol ayrıca, ABD'nin İran ile batılı güçler arasındaki nükleer anlaşmadan çekilebileceğine ve bunun sonucu OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi olan İran'a petrol konusunda yaptırımlar getirilebileceğine ilişkin spekülasyondan dolayı da yükseldi.

Seul'de Yuanta Securities Co. küresel piyasa stratejisti Min Byungkyu, "ABD stoklarında sürpriz bir düşüş vardı, ancak stoklar bu yıl Ocak ayından bu yana istikrarlı bir şekilde yükseliyor," dedi ve "Petrolden hisse senedine, piyasalar, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıkları sürerken,  şimdilerde kendilerine geliyor ve toparlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 63.79 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:12'de 63.72 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 14 sent düşerek 63.37 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 51 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 36 sent yükselerek 68.38 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 10 sent ya da yüzde 0.2 düşerek 68.02 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 4.71 dolar primli işlem gördü.