Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol arama şirketlerinin geçen hafta sondaj faaliyetlerini artırdığını gösteren verinin artmakta olan kaya petrolü üretimine ilişkin endişeleri güçlendirmesi sonucu kayıplarını varil başına 68 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları, geçen hafta yüzde 0.4 düşmesinin ardından fazla değişmedi. Baker Hughes'un açıkladığı verilere göre, ABD'de sondaj firmaları geçen hafta aktif petrol sondaj kuyusu sayısını beş adet artırarak Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Öte yandan, bazı petrol traderları, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekileceğinin işaretlerini vermesinin ardından OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi olan İran'a uygulanabilecek yaptırımların petrol üretimini olumsuz etkileyebileceği beklentilerini değerlendiriyor.

Üretimde aksaklık olabileceği beklentileri Mart ayında yükselişin yüzde 5.4'e çıkmasına ve üst üste ikinci ayın da kazançla geçilmesine yardımcı oluyor. Yatırımcılar ABD'de artan üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Toplulupu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını gidermeye yönelik çabalarını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirirken, 2015 yılında İran ve dünya güçleri arasında imzalanan anlaşmanın sürüp sürmeyeceğine bakıyor. Anlaşma İran'a yönelik yaptırımların kalkmasını sağladı ve bunun sonucu İran petrol üretimini günlük 1 milyon varilt artırdı.

Seul'de NH Investment & Securities Co. Vincent Hwang, "Petrol, Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilip çekilmeyeceğine ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte dalgalı seyredecek," dedi ve "Fiyatlar, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel stokları azaltması, ABD ve Orta Doğu'ya ilişkin jeopolitik gerginliklerin bu ay artması ile birlikte ralli yaptı" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 5 sent düşerek Seul saati ile 10:08'de varil başına 68.05 dolara indi. Kontrat bu ay yüzde 4.8 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altındaydı.

Pazartesi günü vadesi dolacak Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent düşerek varilbaşına 74.35 dolara indi. Fiyatlar bu ay yüzde 5.8 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 6.29 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Temmuz kontratı 73.75 dolardan işlem gördü.