Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın OPEC üreticisi İran'a yaptırımları yeniden getirip getirmeme konusundaki kararı yaklaşırken, yatırımcıların dikkatlerini artmakta olan ABD stoklarının etkilerine çevirmeleri ile birlikte varil başına 68 doların altında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1 ile son iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. ABD'de dün açıklanan resmi verilere göre, petrol stokları geçen hafta Ocak ayından bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi ve tahminlerin üzerinde bir artış gösterdi. Öte yandan, Trump, İran'ın nükleer programını durdurması karşılığında yaptırımların gevşetilmesini öngören İran ve dünya güçleri arasında imzalanan anlaşmadan çıkıp çıkmama kararını vermek için son tarihi 12 Mayıs olarak belirledi.

Ham petrol New York ve Londra'da, Orta Doğu'da artan gerilim ve yatırımcıların İran nükleer anlaşmasının kaderini beklemeleri ile birlikte son iki ayda yüzde 10'dan fazla yükseldi. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) öncülüğündeki küresel üreticiler ve Rusya, küresel arz fazlasını gidermek amacıyla 16 ay boyunca üretim ksıntılarına gitmelerinin ardından temel hedeflerine ulaşsalar da arz kısıntılarını sürdürmeye kararlı görünüyor.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Piyasanın kafası karışık görünüyor ve yön belirleme konusunda zor bir dönem geçiriyor," dedi ve "Şimdilik, arza ilişkin endişeler piyasa üzerinde baskı oluşturuyor, ancak gözler uzun vadede İran ve ABD üzerinde olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent düşerek varil başına 67.77 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 68 sent yükselerek 67.93 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, LOndra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 20 sent düşerek varil başına 73.16 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günğ yüzde 0.3 yükselerek 73.36 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petroü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 5.55 dolar primli işlem gördü.