Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, İsrail ile İran arasındaki gerginliğin artması ve ABD'nin OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran'a yeniden yaptırım uygulayacağını açıklaması sonrası arzın aksayacağına ilişkin riskin güçlenmesine bağlı olarak kazancını varil başına 71 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.9 yükseldi. İsrail, İran'ın Golan Tepeleri'ndeki askerlerine füze saldırısında bulunduğunu ve buna misilleme olarak Suriye'deki İran hedeflerini vurduklarını açıkladı ve bu gelişmeler, Orta Doğu ülkeleri arasına doğrudan çatışma riskini artırdı. Fiyatlar Çarşamba günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin 2015 yılında İran ileimzalanan nükleer anlaşmadan çıkacağını açıklamasının ardından yüzde 3 sıçradı. İran ile Batılı güçler arasında imzalanan bu anlaşma ile İran'a yönelik yaptırımlar kaldırılmıştı.

Petrol fiyatları, traderların Trump'ın karrı ve Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimi değerlendirmeleri ile birlikte 2014 yılından bu yana en yüksek seviyelerini gördü. ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkmasının tametkisi halen belirsizken, kapsamı geniş yaptırımların yeniden uygulamaya koyulması ile birlikte İran'dan petrol ihracatının azalması bekleniyor. Suudi Arabistan, arz açığının kapatılabileceğini işaret etti ve Goldman Sachs Group Inc. fiyatların tahminlerini aşma olasılığının olduğunu kaydetti.

Öte yandan, ABD'de stokların geçen hafta 2.2 milyon varil düştüğünü gösteren resmi veriler de petrol fiyatlarını destekledi. Bloomberg'in anketine göre, stokların 1 milyon varil artması bekleniyordu.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Petrol daima jeopolitik tansiyonlara bağlı olarak yükselir ve İran ve İsrail arasında devameden gerginlik kısa zamanda çözülebilecek bir sorun değil," dedi ve "Fiyatlar şimdilerde Trump'ın İran'a yeniden yaptırım uygulama kararına bağlı olarak yükseliyor, ancak yitirilen arzın diğer ülkeler tarafından karşılanabilecek olmasından dolayı ralli sınırlı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 61 sent yükselerek varil başına 71.75 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:11'de 71.69 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 2.08 dolar kazançla 71.14 dolara çıkarak Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 17 üzerindeydi.