Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı DOnald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çıkma ve OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi olan bu ülkeye yaptırımları yeniden uygulamaya koyma kararı sonrası Orta Doğu'da gerginliğin artması sonucu üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu hafta yüzde 2.3 yükseldi. İsrail, İranlı güçlerin İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'ne füze saldırısında bulunduğunu kaydederek, Suriye topraklarına en az 30 yılın en büyük saldırısını düzenledi. Trump'ın bu hafta 2015 tarihli İran ve Batılı güçler arasında imzalanan anlaşmadan çıkma kararı, Fitch Ratings Ltd.'ye göre, Orta Doğu'da jeopolitik riskleri muhtemelen artıracak.

Ham petrol fiyatları, ABD'nin İran'dan ham petrol alanlara cezalardan kaçınmak için ithalatı 180 gün içinde azaltmaları gerektiğini kaydetmesinin ardından Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor. Yaptırımlardan dolayı ne kadar İran petrolünün piyasadan çekileceğine ilişkin tahminler değişiklik gösterirken, UBS Group AG, Brent petrolü için 6 aylık fiyat tahminini varil başına 80 dolara çıkardı ve Bank of America Merrill Lynch fiyatların gelecek yıl 100 dolara tırmanabileceği tahmininde bulundu.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "İsrail ve İran arasındaki çatışma, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin hemen ardından gerçekleşti ve bu durum devam eden bir jeopolitik risk olarak sürecek," dedi ve "Petrol, ABD'nin İran'a ek yaptırım uygulama olasılığından dolayı 75 doları görebilir. OPEC üyesi Venezuela ile ilgili de belirsizlikler var. Bu ülkede petrol üretimi siyasi kargaşa ve ekonomik zayıflamadan dolayı geriledi" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Singapur saati ile 09:38'de varil başına 71.28 dolara indi. Kontrat Perşembe günü 22 sent yükselerek 71.36 dolardan kapandı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 35 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 17 sent düşerek varil başına 77.30 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.3 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 6.06 dolar primli işlem gördü.