Advertisement
ENERJİ ABONE OL

The New York Times'da Cuma günü yer alan makalede, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilme kararının petrol piyasasını kötü etkileyebileceği aktarıldı.

ABD'nin İran ile olan nükleer anlaşmadan çekileceğini açıklamasından bu yana, petrol ve doğal gaz piyasasında çok büyük bir reaksiyon gözlemlenmedi. Ancak bu durum kolaylıkla değişebilir. Kararın küresel çapta petrol piyasasına etkisi bir hafta ya da bir ayda gerçekleşmeyebilir. Durum, ABD'nin İran'a yaptırımlarının nasıl bir sıkılıkta olacağı, anlaşmanın fes edilip edilmeyeceğine bağlı. 

İran, dünyada günlük olarak üretilen 98 milyon varil petrolün 3.8 milyonunu üretiyor. Konuya vakıf pek çok uzman, uygulanacak ABD yaptırımları çerçevesinde İran'la iş yapan banka ve diğer şirketlerden ihracat ve ürün oranlarını en az yüzde 10-15 düşürmeleri isteneceğini ifade etti.

Öte yandan İran'ın petrol ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştirdiği Çin ve Hindistan'ın gerilimi umursamayabileceği aktarıldı. Barclays'a göre 2 ülke petrol ithalatında 150 bin varil artışa gidebilir. Almanya, İngiltere ve Fransa da İran'dan petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor. Bu ülkeler, Trump'ın kararı öncesinde konuyu tekrar düşünmeleri konusunda "sert" uyarılarda bulunmuştu.

Karardan ABD nasıl etkilenebilir?

Anlaşmanın iptalinin olası sonuçlarını tahmin etmek oldukça güç, fakat ABD çıkarları için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Petrol fiyatları yükselirse, İran azalan petrol ihracatını bu şekilde telafi edebilir. Ayrıca, Avrupa İran'dan petrol satın almayı azaltırsa, Rusya'ya yönebilir ve Rusya petrolden daha fazla gelir elde edebilir. Yükselen petrol fiyatları Amerikan turizmi üzerinde, seyahat giderlerini arttırması bakımından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Goldman Sachs'ın yaptığı araşırmaya göre, İran'ın günlük petrol üertiminin 6 ay boyunca 250 bin varil azalması, ham petrol fiyatlarını 3.50 dolar arttırabilir. Goldman'ın yaz için tahminleri fiyatların 82.50 dolar civarında seyretmesi. 

Ham petrol fiyatları Trump'ın kararıyla Çarşamba günü 77 doların üzerine çıkmıştı.