Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların OPEC'in arz kısıntıları konusunda atacağı adımlara ilişkin daha açık işaretler araması ve ABD'de artan üretimin bu ülkenin petrol stoklarını artırmasının etkisi ile varil başına 65 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta sürpriz bir şekilde arttığını gösteren verinin ardından yüzde 1.2 düştükten sonra fazla değişmedi. Iran Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi, Reuters'a yaptığı açıklamada, piyasanın istikrarlı ve fiyatların iyi olmasından dolayı üretim artışının masada olmadığını söyledi. Bu açıklama, Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz fazlasının ortadan kalkması ve fiyatların 3.5 yılın en yüksek sevityesine çıkmasının ardından üretim kısıntılarını gevşetebileceklerine ilişkin geçen ay verdikleri işaretlere aykırı düşüyor.

Ham petrol fiyatları geçen ay, ABD'nin İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlaması ve Venezuela'da üretimin ekonomik ve siyasi krizden dolayı hızla düşmesinin arz aksaklıklarına ilişkin endişeleri artırmasının ardından Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu hareketin ardından fiyatlar, OPEC ve ortaklarının arzı artırabileceğime ilişkin spekülasyonun etkisiyle yüzde 10 düştü. ABD'de üreticiler rekor miktarda üretim yaparken, boru hatlarının yetersizliği, sektörün ülke dışında artan talepten yararlanmasını sınırlıyor.

Seul'de KB Securities Co. emtia analisti Lim Jaekyun, "Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimi artırma yoluyla yapmak istediği piyasaya istikrar kazandırıyor, fiyatları düşürmüyor. Bu nedenle, eğer bu ülkeler üretimi artırma kararı alsalar bile çok sert bir düşüş görmeyebiliriz," dedi ve "ABD'de boru hattı yetersizliğinin kısa zamanda çözülmeyeceğini ve bu ülkede üretimin istikrarlı bir şekilde artmakta olduğunu dikkate aldığımızda, stoklar artmaya devam edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Seul saati ile 12:01'de varil başına 65.01 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 79 sent düşerek 64.73 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 40 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra emrkezli ICE Futures europe piyasasında, 37 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 75.73 dolara ulaştı. Fiyatlar Çarşamba günü 2 sent düşüşle 75.36 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petroplü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.74 dolar primli işlem gördü.