Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(14:40'te güncellendi)

Brent petrolü, Libya'nın önemli petrol limanların ülkenin uluslararası alanda kabul görmüş enerji üreticisinin rakibi olan bir şirkete devredilmesi ile birlikte varil başına 75 dolar civarında işlem gördü.

Küresel gösterge Brent petrolü yüzde 0.8 kadar yükseldi. Tripoli merkezli National Oil Corp.'un Başkanı, rakip firmadan ham petrolalımına teşebbüsü Birleşmiş Milletler kararlarına ve Libya yasalarına aykırı olduğunu kaydetti. Kuzey Amerika'da, Goldman Sachs Group Inc. Kanada'daki petrollü kum sızıntısının Temmuz ayı boyunca darlık yaratabileceğini ve stoklarda dğüşüşe neden olabileceğini kaydetti.

Yatırımcıların dikkatleri, Goldman'ın Cushing'deki stok düşüşünün petrol piyasası üzerindeki etkisinin OPEC ve ortaklarının üretim artışı konusundaki muğlak anlaşmasından daha fazla olabileceği tahmininde bulunmasının ardından stoklardaki gelişmelere çevriliyor. ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Venezuela ve iran'dan kaynaklanan arz endişelerinin arttığı bir ortamda, OPEC ve ortaklarının üretim artışı planının fiyat artışlarını önlmeye yetmeyebileceğini söyledi.  

ABN Amro Bank NV kıdemli enerji ekonomisti Hans van Cleef, "Talep halen artmaktayken, arza ilişkin sorunlar da artıyor," dedi ve "Libya haberleri, ihracatın İran gibi diğer ülkelerde  önümüzdeki aylarda sorunlarla karşılaşacağı gerçeği üzerine geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, erken saatlerde 75.32 dolaraı gördükten sonra, 1 sent yükselerek yerel saati ile 11:27'de varil başına 74.74 dolara geldi. Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.87 dolar primli işlem gördü.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) 22 sent düşerek varil başına 67.86 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5 altındaydı.

(14:40'te güncellendi)