Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin müttefiklerine Kasım'a kadar İran'dan petrol alımını durdurmaları konusunda baskı yapması ve özel sektör verilerinin ABD'de stokalrın düştüğünü göstermesinin ardından kazancını varil başına 70 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 3.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran'dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım'a kadar sonlandırmalarını talep ettiğini bildirdi. Fiyatlar ayrıca, özel sektörün açıkladığı verilerin ABD'de stokalrın geçen hafta 2.3 milyon varil düştüğünü göstermesinden de destek buldu.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının geçen hafta üretimi artırma kararının, Venezuela ve İran'dan kaynaklanan açıkları kapatmaya yetmeyeceğinin düşünülmesi ile birlikte Mayıs ayındaki zirvelere yaklaşıyor. Ülkenin üretim politikaları hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Suudi Arabistan Temmuz ayında rekor miktarda petrol üretmeyi planlıyor ve bu durum fiyatların düşmesi için tarihinin en büyük ihracat miktarına ulaşılmasına yol açabilir.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "OPEC'in üretima rtışı muhtemelen piyasada büyük bir fazlaya yol açmayacak, zira bu artış muhtemelen İran'dan doğan açığı kapatabilecek," dedi ve "ABD'nin petrol stokları geçen yıla göre daha hızlı azalıyor ve bu durumhangi ülkenin ne zaman ve ne kadar üretim artışına gideceğine ilişkin belirsizliğin olduğu bir ortamda endişeye neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek Tokyo saati ile 09:45'te varil başına 70.72 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 2.45 dolar yükselerek 70.53 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 67 altında.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 25 sent yükselerek varil başına 76.56 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 1.58 dolar yükselerek 76.31 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.85 dolar primli işlem gördü.