Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol şirketlerinin aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırmaları ve buna bağlı olarak, arz açığı endişelerinin geçici olarak zayıflaması ile birlikte, yükselişini varil başına 74 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra yatay seyretti. Baker Hughes'ın açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 5 artarak 863'e çıktı ve art arda iki haftalık yükselişini durdurdu. ICE Futures Europe verilerine göre, hedge fonları Brent petrolünün düşeceği beklentileri ile açtıkları pozisyon (kısa pozisyon) sayısını beş hafta üst üste azalttı.

Petrol fiyatları, Kanada, Libya ve Venezuela'daki arz aksaklıklarına ilişkin endişelerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi artırmasına ağır basması ile birlikte yeni bir üç yılın zirvesini daha gerçekleştirdi. Suudi Arabistan'ın yükselen fiyatlardan dolayı ABD Başkanı Donald Trump'ın baskıları ile üretimi artırmasına karşın, İran, ABD'nin müttefiklerine İran'dan petrol alımlarını durdurma baskısı ile arzın kesilmesi durumunda fiyatların 100 dolara çıkabileceği uyarısında bulundu.

Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Aşağı ve yukarı yönlü faktörlerin bir arada olması ve fiyatların yönü konusunda fikir vermemesi ile birlikte, yatırımcılar bekle-gör modunda," dedi ve "ABD'de sondaj kuyusu sayısındaki artış fiyatlar üzerinde baskı oluştururken, petrol fiyasası ayrıca, küresel atıl kapasitenin çok düşük olduğuna ilişkin endişelerden destek buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent yükselerek, Tokyo saati ile 10:37'de varil başına 73.92 dolar seviyesine çıktı. Kontrat Cuma günü 86 sent yükselerek 73.80 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 18 sent yükselerek varil başına 77.29 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 28 sent düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 5.66 dolar primli işlem gördü.