Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de stokların, Libya ve İran'dan kaynaklanan arz risklerinin arttığı bir ortamda azalmasının beklenmesi ile birlikte kazancını varil başına 74 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 1.3 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan verilerin ham petrol stoklarının geçen hafta son beş haftada ilk kez düştüğünü göstermesi bekleniyor. Öte yandan, Libya, limanların kapatılmasından dolayı, üretimin düşmeye devam edeceği uyarısında bulunurken, OPEC üretim açıklarını gidermek için elinden gelenin en iyisini yapacağını, ancak bunu abartmayacağını işaret etti.

Petrol fiyatları, Kanada'dan Libya'ya arz aksaklıkları ve İran'a yönelik petrol yaptırımlarının küresel arz daralmasına ilişkin endişeleri artırmasının ardından 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi yakınında işlem görüyor. Dünya çapında petrol stokları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının geçen yılın başından bu yana arz kısıntılarına gitmesinin ardından azalıyor. Şimdi ise OPEC, ABD Başkanı Donald Trump'ın yükselen fiyatlardan dolayı baskıyı artırması ile birlikte, bu kısıntıları gevşetiyor, ancak talebin artmasından dolayı, piyasada açığın sürebileceğine ilişkin endişeler devame diyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Yatırımcıların İran ve Libya'dan kaynaklanan arz aksaklılarına ilişkin endişeler ile birlikte çeşitli üretici ülkelerde bazı riskler görmelerinin etkisiyle, yukarı yönlü faktörler aşağı faktörlere göre biraz daha ağır basıyor," dedi ve "Asya ülkeleri ABD arzı ile birlikte İran ham petrolünün boşluğunu doldurabilir, bu nedenle, Amerika'nın Asya'ya artan ihracatı bu ülkenin ileride stoklarının düşmesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent yükselerek, Tokyo saati ile 11:49'da varil başına 74.02 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altıdaydı. Kontrat Pazartesi günü 5 sent yükselerek 73.85 dolardan kapandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 78.42 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 96 sent yükselerek 78.07 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.17 dolar primli işlem gördü.