Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik genişlemeyi ve petrol talebini olumsuz etkilemesi beklenen Çin ile ticaret savaşını daha da şiddetlendirmesinin ardından son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra bu kaybını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 5 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD, 30 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girmek üzere 200 milyar dolarlık Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret gerginliğinin daha da artacağına ilişkin korkular, ABD ham petrol stoklarında yaklaşık iki yılın en büyük düşüşünü gölgeledi.

Petrol fiyatları, küresel arz aksaklıkları ve ABD'nin İran'a yeninden yaptırım uygulamaya başlamasının piyasada petrol darlığına yol açabileceği endişelerinin etkisi ile son birkaç haftada yeni bir üç yılın zirvesini daha yaptı. ABD'de ham petrol stoklarındaki keskin düşüş arz tamponlarının azalmasına neden olurken, traderlar dikkatlerini, Çin'in ABD'nin son tarife kararına misillemede bulunacağını açıklaması ile birlikte hafifleme işaretleri göstermeyen ticaret savaşına çevirdi.

Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "İran'ın yaptırımlarına ve ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin belirsizliklerin petrol piyasası üzerinde büyük etkisi oluyor," dedi ve "Eğer ticaret savaşının etkisi gelişen ülkelere yayılırsa ve bu ekonomileri yavaşlatırsa, bu durum doğal olarak talebi azaltacak ve ham petrol fiyatları üzerinde aşağı baskı oluşturacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent yükselerek Tokyo saati ile 10:59'da varil başına 70.60 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 3.73 dolar düşerek 70.38 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 1.5 yükselerek varil başına 74.50 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 6.9 ile iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek 73.40 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 5.25 dolar primli işlem gördü.