Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre ham petrol ve akaryakıt stoklarının azalmasının ardından kazancını 69 dolara doğru sürdürdü.

Vadeli kontratlar New York'ta, Salı günü yüzde 0.9 yükseldikten sonra yüzde 0.5 kadar daha değer kazandı. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ülke çapında ham petrol stokları geçen hafta 3.16 milyon varil düştü. Ülkenin en önemli petrol kavşağı olan Cushing, Oklahoma'daki stoklar 808,000 varil geriledi. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de bu şekilde çıkarsa, stoklar art arda 10 haftadır düşüş göstermiş olacak. Benzin ve distile ürün stokları da düşüş gösterdi.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının kızışması ve bu durumun da enerji talebini olumsuz yönde etkileyebileceği endişeleri ile Haziran ayında ulaştığı zirvelere tekrar çıkmakta zorlanıyor. Yatırımcılar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretima rtışı taahhüdünün fiyatlar üzerinde baskı yatratmasına karşın, İran'a yeniden uygulanmaya başlayan ABD yaptırımlarının küresel arzı ne ölçüde etkileyebileceğini anlamaya çalışıyorlar.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Piyasa yönü konusunda bir sonraki olası faktör bugün açıklanacak olan resmi ABD stok verileri olacak," dedi ve "Mesela 4 milyondan fazla bir düşüş petrolün daha da yükselmesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent yükselerek varil başına 68.89 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:13'te 68.82 dolara geldi. Kontrat Salı günü 63 sent yükselerek 68.52 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 67 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 52 sent yükselerek varil başına 73.96 dolara çıktı. Kontrat Salı günü yüzde 0.5 yukarıda kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.12 dolar primli işlem gördü.