Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın Yemn'deki militanların gemilerine saldırmasından dolayı Kızıl Deniz'deki boğazı ham petrol tankerlerinin geçişine geçici olarak kapatması ile birlikte kazançlarını varil başına 69 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta önceki üç seansta yüzde 2.5 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan, iki petrol tankerinin Yemen'deki Husi militanları tarafından saldırıya uğramasının ardından, ham petrol nakliyatı için Kızıl Deniz'deki önemli bir boğaz olan Bab el-Mandeb'den petrol geçişini askıya aldı. Öte yandan, ABD'de ham petrol stokları 2015'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Petrol, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının, ABD ile Avsrupa arasındaki tansiyonın azalsa ve yeni Nafta için gelecek ay anlaşmaya varılabileceği kaydedilse bile, yumuşama işaretleri göstermemesi sonrası bu ay yaklaşık yüzde 6 düştü. Yatırımcılar ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üretim verilerini ve grubun ABD'nin yeniden yaptırım uygulaması ile birlikte İran'dan kaynaklanan açığı kapatıp kapatamayacağına da bakıyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Fiyatlar Suudi Arabistan'ın nakliyatı durdurma haberlerinin kısa vadede arz endişelerini artırmasından dolayı yükseliyor," dedi ve "Bu durum muhtemelen kısa sürecek, zira sonsuza kadar geçişleri kapatamazlar. Konu çözüme kavuştuğunda, Batı Teksas petrolü (WTI) tekrar 65 dolara ve Brent ise 70 dolara gerileyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

#yataytekli#haber##center#

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek Singapur saati ile 10:31'de varil başına 69.53 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 31 sent yükselerek 69.61 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.3 düştü ve üst üste üçüncü haftayı da düşüşle geçmeye yöneldi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent düşerek varil başına 74.32 dolara geriledi. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 0.8 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.79 dolar primli işlem gördü.