Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları, dört hafta süren düşüşün ardından,  zayıflayan doların emtia grubunun cazibesini artırması ve küresel arz aksaklıklarını sürmesinden kaynaklanan endişeler ile yükseldi.

Batı Teksas petrolü (WTI) vadelileri, geçen hafta yüzde 2.5 düştükten sonra, yüzde 1.1 yükseldi. İşçi sendikalarından birinden gelen açıklamaya göre, Kuzey Denizi'ndeki üç petrol sahası, Pazartesi günü grevin başlamasından önce, üretimi azaltıyor. Orta Doğu'da gerilim, ABD'nin İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlaması ve Suudi Arabistan'ın Yemenli Husi militanlarının iki petrol tankerine saldırı düzenlemesinin ardından geçen hafta Kızıl Deniz'de önemli bir su yolunu geçici olarak kapatması ile birlikte devam ediyor.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceği ve bunun da enerji talebini düşüreceği endişesi ile bu ay yüzde 6'nın üzerinde geriledi. Ancak kayıplar, ABD Başkanı Donald Trump'ın İra'ın nükleer programını denetylemeye ilişkin anlaşmadan çekildikten sonra bu ülkenin petrol ihracatını durdurmaya yönelik çabalarından dolayı kısıtlı kaldı. Barclays Plc, Trump'ın politikasının etkisini göstermesi ile birlikte, petrol fiyatlarında dördüncü çeyrekte "önemli bir yukarı risk" olduğu uyarısında bulundu.

Londra'da PVM Oil Associates Ltd. analisti Tamas Varga, "Jeopolitik risk geçen hafta Arap Yarımadası'nda, Suudi tankerlerinin saldırıya uğraması ve ABD ile İran arasında gerilimin artması ile birlikte baştan aşağı yükseldi," dedi ve "Bu anlaşmazlıklardan herhangi birinin artmasının küresel petrol arzında yıkıcı etkisi olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 85 sent yükselerek varil başına 69.54 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 11:09'da 69.42 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 2.5 düşerek 68.69 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent yükselerek varil başına 74.51 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 1.7 düşerek 74.29 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.01 dolar primli işlem gördü.

Dolar euro karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1685 seviyesine indi ve bunun sonucu, dolar ile fiyatlanan emtianın cazibesi arttı.

(15:10'da güncellendi)