Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarında görülen beklenmedik artışın, ABD ve Çin arasında güçlenen ticaret anlaşmazlığından dolayı zaten tedirgin olan yatırımcıları biraz daha tedirgin etmesi ile birlikte, düşüşünü varil başına 69 doların altına sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2 düştükten sonra yüzde 0.8 daha değer kaybetti. Sektörün fonladığı Amerikan petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 5.59 milyon varil arttı. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin büyük kısmı, Çarşamba günü açıklanacak olan resmi stok verilerinin düşüş göstermesini bekliyorlar. Öte yandan, konu hakkında bilgiye sahip üç kaynağa göre, ABD 200 milyar dolarlık Çin ürünü için planlanan gümrük tarifelerini iki katından fazla artıracak.

Petrol fiyatları Temmuz ayında, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşının büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve küresel enerji talebini azaltacağı endişeleri ile yüzde 7'den fazla değer kaybetti ve son iki yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın son tehditlerinin Çin'i müzakere masasına mı getireceği yoksa şiddetli bir ticaret savaşına dönüşebilecek bir anlaşmazlığa mı yol açacağı halen belirsizliğini koruyor.

Tokyo'da Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Mikiko tate, "API verileri, ham petrol piyasalarını doğrudan etkileyebilecek başka önemli haber olmamasından dolayı petrol fiyatlarını hareketlendiriyor," dedi ve "Bunun yanında, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenmesi uzun vadede ham petrol talebini düşürecektir ve bu endişe petrol fiyatlarında baskı oluşturabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 54 sent düşerek varil başına 68.22 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 12:46'da 68.40 dolara geldi. Kontrat Salı günü 1.37 dolar düşerek 68.76 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent ya da yüzde 0.7 düşerek varil başına 73.73 dolara kadar geriledi. Eylül kontratı Salı günü 72 sent düşerek 74.25 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 6.59 dolar primli işlem gördü.