Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin en bütük petrol depolama bölgesinde stokların azalmaya devam edeceğine ilişkin işaretlerin etkisi ile dört hafta sonra ilk haftalık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde  kazançla geçmeye yöneldi. Fiyatlar Perşembe günü, Genscape'in haberine göre Cushing, Oklahoma'daki stoklar Cuma ile Salı günü arası 1.1 milyon varil azaldığının kaydedilmesinin ardından yükseldi. Bu gelişme, resmi verilerin stokların geçen hafta da düşerek 11 hafta üst üste gerilediğini işaret etmesinin ardından gerçekleşti. Öte yandan, CNN'de Perşembe günü çıkan habere göre, İran, dünyanın en önemli petrol kontrol noktası olan Hürmüz Boğazı'nın da bulunduğu İran Körfezi'nde büyük bir askeri tatbikat başlattı.

Petrol fiyatları geçen ay, ABD ve Çin arasında, Beijing'in ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına gümrük tarifelerini bir kez daha artıracağı tehdidi sonrası misillemede bulunacağını kaydetmesi ile sertleşen ticaret savaşının etkisi ile yüzde 7'den fazla değer kaybetti. Orta Doğu'daki jeopolitik gerilim arzda olası sıkılaşmaya ilişkin spekülasyonu güçlendirirken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi artırması ile birlikte yüksek kalite petrolde darlık işaretleri ortaya çıkmaya başladı.

Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un başekonomisti Takayuki Nogami, "Cushing stoklarındaki düşüş, rafineri kapasite kullanım oranlarının yaz dönemi boyunca artan benzin talebinden dolayı yüksek kalması ile birlikte birkaç hafta daha sürebilir ve sızıntı dolayısıyla Kanada'dan gelecek petrol arzı da kısıtlı kalacak," dedi ve "Fiyatlar ayrıca İran'ın Körfez'de başlattığı tatbikattan da destek alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 2 sent düşerek Tokyo saati ile 10:11'de varil başına 68.94 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 1.30 dolar yükselerek 68.96 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlül ortalamanın yüzde 67 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 14 sent düşerek varil başına 73.31 dolara indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.3 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 5.68 dolar primli işlem gördü.