Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de düşen ham petrol stokları ve Orta Doğu'da potansiyel arz kısıntılarının dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki kızışan ticaret savaşını dengelemesi ile birlikte dar bir bant içinde seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Fiyatlar Ağustos ayında şimdiye kadar, aylık veriler dikkate alındığında 2003 yılından bu yana en dar aralık olan 3 dolarlık bir bantta kaldı. ABD'de yaz döneminde araç kullanımının artmasına bağlı olarak stokların düşeceği beklentileri ve İran'ın petrol iharcatının düşeceğine ilişkin korkular fiyatları desteklerken, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının tüketimi azaltacağı endişeleri fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Ham petrol, ticaret anlaşmazlığının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve buna bağlı olarak enerji talebinin de gerileyeceği beklentileri ile Haziran ayındaki zirvelerinden yüzde 7 civarında düştü. Suudi Arabistan'ın, Haziran ayında Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının daha fazla üretim yapma tahhüdüne karşın üretimi kıstığı kaydedilirken, Rusya, üretimi Sovyet dönemi sonrası rekor seviyeye çıkaracak kapasitesi olduğunu kaydetti. Öte yandan, ABD İran'ın petrol satışını yaptırımalr yoluyla kısıtlamaya çalışıyor.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD stoklarının, yaz döneminin devam etmesi ile birlikte azalması bekleniyor ve bu durum petrolün varil başına 69 dolar civarında tutunmasına yardımcı oluyor," dedi ve "Aynı zamanda, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret anlaşmazlığının aralarında petrolün de olduğu emtia grubu üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, petrol diğer yakadan bir baskı ile karşı karşıya" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) 29 sent yükselerek Londra saati ile 07:58'de varil başına 69.30 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 52 sent yükselerek 69.01 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 46 sent yükselerek varil başına 74.21 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü 54 sent yükselişle 73.75 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 5.91 dolar primli işlem gördü.