Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları Londra'da, İran'daki arz aksaklıklarına ilişkin endişelerden dolayı Nisan ayından bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi ve New York petrolü ile arasındaki fiyat farkı açılmaya devam etti.

Brent petrolü bu ay yüzde 4.7 yükselirken, Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.1 ile 2016'dan bu yana en düşük kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Brent petrolü ile WTI arasındaki fiyat farkı OPEC üyesi İran'daki arz kayıplarının piyasayı etkilemeye devam etmesi ile birlikte artıyor. Öte yandan, boru hattı yetersizliği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın akaryakıt maliyetlerini düşürmeye yönelik çabalara gireceği spekülasyonu ABD petrolü üzerinde baskı oluşturuyor.

Küresel gösterge Brent petrolü, OPEC üreticilerinin ABD'nin Kasım ayında başlayacak yaptırımlarından dolayı İran'ın petrol arzında meydana gelecek açığı kapatıp kapatamayacaklarına ilişki endişelerin artması ile birlikte bu ay varil başına 80 dolara doğru yükseldi. ABD'de petrol stoklarının azalması ve bununla birlikte Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (Nafta) değiştirilmesi konusunda anlaşmaya varılacağına ilişkin iyimserlik önceki kayıpların bir kısmının geri alınmasına yardımcı olurken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı küresel büyümeyi tehdit etmeye devam ediyor.

Hyundai Futures Corp.emtia analisti Will Yun, "WTI ve Brent arasındaki fiyat farkı, İran kaynaklı arz risklerinin yakın zamanda çözülemeyeceğinden dolayı bir süre daha yüksek kalmaya devam edecek," dedi ve "ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıkları her an daha da artabilir ve bu durum küresel büyümenin yavaşlayacağına ilişkin endişeleri daha da artırabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Cuma günü vadesi dolacak Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşerek, Seul saati ile 10:34'te varil başına 77.72 dolara geriledi. Daha aktif işlem gören Kasım vadeli kontrat 6 sent düşerek 77.96 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.50 dolar primli işlem gördü. Bu fark Çarşamba günü 7.63 dolar ile Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Ekim vadeli WTI, Nymex piyasasında, 5 sent düşerek varil başına 70.20 dolara indi. Kontrat Temmuz ayında yüzde 7.3 düştükten sonra bu ay yükseliyor. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 56 altındaydı.