Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrolü, ABD'nin yaptırımlarının başlama tarihihinin yaklaşması ile birlikte İran'ın petrol ihracatının düşmesi sonucu yedi haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında seyretti.

Brent vadelileri, geçen hafta 11 Temmuz'dan bu yana ilk kez aştığı seviye olan varil başına 78 dolar civarında dalgalandı. Bloomberg'in tanker izleme verilerinden yaptığı derlemeye göre, İran'ın petrol ihracatı günlük 2.1 milyon varilin hemen altında ve Ağustos ayında daralarak Mart 2016'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Öte yandan, para yöneticileri, üç haftalık düşüşün ardından, Brent petrolünün yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyonları (uzun pozisyon) artırdı.

Küresel gösterge Brent petrolü geçen ay, ABD'nin İran'ın petrol ihracatını durdurmaya yönelik yaptırımlarının Kasım ayında başlayacak olmasından dolayı artan arz endişelerine bağlı olarak yüzde 4.3 yükseldi. Öte yandan, ABD göstergesi Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'li üreticilerin günlük 11 milyon varil ile rekor seviyede petrol üretmelerinden dolayı Brent petrolünün gerisinde kalıyor. Brent petrolünün fiyatı ile WTI arasındaki fark 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Tokyo'da Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Mikiko Tate, "Petrol fiyatları yükseliyor, zira raporlar İran'ın petrol ihracatının beklenenden daha hızlı düştüğünü işaret ediyor," dedi ve "İran'ın arzındaki düşüşe karşın, Suudi Arabistan ve diğer OPEC ülkeleri muhtemelen üretimi Brent fiyatlarını 70 dolar ile 80 dolar arasında tutabilecek seviyelere yükseltecek" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 23 sent düşerek Tokyo saati ile 11:41'de varil başına 77.41 dolara geriledi. Kontrat aynı vadeli WTI'a kıyasla 8.25 dolar primli işlem gördü. Cuma günü vadesi dolan ekim kontratı yüzde 0.5 düşüşle 77.42 dolardan kapandı.

Ekim vadeli WTI, Nymex piyasasında, 19 sent düşerek varil başına 69.61 dolara geriledi. Kontrat geçen hafta yüzde 1.6 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı.