Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD'de Körfez Kıyısı'nı vurması beklenen fırtına tehdidi ve OPEC'in artan üretimini değerlendirmeleri ile birlikte varil başına 70 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma kapanışına göre yüzde 0.6 kadar yüükseldi. ABD piyasasının Pazartesi günü kapalı olmasından dolayı kapanış fiyatı oluşmadı. Anadarko Petroleum Corp., Tropik Fırtına Gordon'un Louisiana ve Mississippi sahil çizgisine yaklaşması ile birlikte, Meksika Körfezi'ndeki iki platformunda üretimi durdurdu ve çalışanları tahliye etti. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi bu yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Petrol fiyatları, İran petrolü alıcılarının, Kasım ayında başlayacak olan ABD yaptırımları öncesi alımlarını azaltmaya başlamaları ile birlikte, Ağustos ayındaki dip seviyelerinden yaklaşık yüzde 8 yükseldi. Yatırımcılar OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının olası açığı kapatmak için üretimi artırıp artırmayacaklarına bakıyorlar. Öte yandan, ABD'nin körfez Sahili'ne yaklaşan fırtına da arz tarafında aksaklık olabileceği endişelerini artırıyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Saturu Yoshida, "Yukarı yönlü beklenti, OPEC'in artan üretimi ve ABD'de yüksek seviyelerde seyreden üretime karşın hafif bir şekilde etkisini gösteriyor," dedi ve "Fırtına sezonunun ortasında olmamızdan dolayı, petrol fiyatları kolaylıkla yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma kapanışına göre 41 sent kadar yükselerek varil başına 70.21 dolara ulaştıktan sonra Tokyo saati ile 11:08'de 70.08 dolara geldi. Pazartesi günkü tüm işlemlerin kaydı ABD'deki tatil dolayısıyla Salı günü gerçekleştirilecek.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent düşerek varil başına 78.08 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 51 sent yükselerek 78.15 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 8.42 dolar primli işlem gördü.