Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin en önemli petrol depolama merkezinde stokların artacağına ilişkin endişeler ve Meksika Körfezi için tehdit oluşturan fırtınanın yarattığı tehlikenin azalmasının ardından varil başına 69 dolar civarına düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bugün, kazançlarının büyük kısmını geri vererek önceki günkü kapanış seviyesi yakınında günü sonlandırdıktan sonra yüzde 0.8 daha geriledi. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, Oklahoma'da Cushing bölgesindeki depolarda bulunan ham petrol stoklarının üst üste dördüncü haftada da arttığını göstermesi bekleniyor. Öte yandan, Tropik Fırtına Gordon'un ABD'de ham petrol üretimi üzerindeki olumsuz etkisi beklenenden daha az oldu. Dolardaki ralli de, dolar bazında fiyatlanan petrolün cazibesini azalttı.

Cushing'deki stokların artacağı beklentisi, beklenenden daha az zarar veren fırtına ve finans piyasalarındaki kargaşa, fiyatların geçen hafta ABD yaptırımlarının İran'ın petrol ihracatını durduracağı endişeleri ile fiyatların yükselmesinin ardından kazançların sınırlı kalmasına neden oluyor. OPEC üyesi İran Kasım ayında yürürlüğe girecek ABD yaptırımlarına karşın ihracata devam edeceğini tahhüt ederken, satışlar azalıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), öte yandan, daha fazla üretm yapıyor.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp.başekonomisti Takayuki Nogami, "Tropik fırtınınanın, beklenenden daha doğudan gelmesinden dolayı büyük etkisinin olmayacağı belli," dedi ve "Aralarında Cushing'dekis tokların azalması da bulunan bazı aşağı yönlü faktörler var, ancak fiyatlar, İran arzındaki düşüş belli olana dek, muhtemelen kayıplarını 65 dolar ya da 60 dolar seviyelerinin altına sürdürmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent düşerek varil başına 69.30 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 12:02'de 69.37 dolara geldi. Kontrat Salı günü Cuma kapanışına göre 7 sent yükselerek 69.87 dolara çıktı. Pazartesi günkü işlemler ABD'nin kapalı olmasından dolayı Salı günü kayıtlara geçti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent ya da yüzde 0.5 kadar düşerek varil başına 77.82 dolara kadar indi. Fiyatlar Salı günü 2 sent yükselerek 78.17 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 8.81 dolar primli işlem gördü. Bu fark 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında.