Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektör verilerinin ABD'nin en önemli depolama merkezinde ham petrol stoklarının arttığını göstermesi ve gelişen piyasalarda derinleşen kargaşanın enerji talebini düşüreceği endişeleri ile birlikte kayıplarını varil başına 69 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü son üç haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Gelişen ekonomilerde hisse senetleri ayı piyasası bölgesine doğru gerilerken, gelişen ülke paralarından oluşan sepet Mayıs 2017'den bu yana en düşük seviyesi yakınlarına indi. Öte yandan, özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstütüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'nin en önemli ham petrol depolama merkezi Cushing, Oklahoma'daki petrol stokları geçen hafta 631,000 varil arttı.

Ham petrol fiyatları, ABD'nin İran'ın petrol ihracatına ilişkin yaptırımlarının küresel arzı daraltacağı endişelerinin artan stoklara ilişkin işaretler ve diğer OPEC üyelerinin üretimi artırmaya yönelik taahhütlerini dengelemesi ile birlikte, ayılar ve boğaların güç mücadelesine göre hareket hareket ediyor. Şimdilerde, gelişen piyasalardaki sıkıntıların yayılabileceği endişeleri artarken, güçlü doların petrol ithalatını gelişen ülkeler için pahalı hale getireceği ve buna bağlı olarak petrol talebinin azalacağı kaygıları güçleniyor.

Mizuho Securities Co.kıdemli analisti Makiko Tsugata, "Yatırımcılar gitgide daha tedirgin hale geliyor," dedi ve "Gelişen ülke paralarının değer kaybının petrol talebini azaltacağı gibi faktörler, yatırımcıların petrole yönelmelerini daha zor hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent düşerek, Tokyo saati ile 10:44'te varil başına 68.59 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 1.15 doalr düşerek 68.72 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra emrkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.2 düştükten sonra 17 sent daha gerileyerek varil başına 77.10 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 8.80 dolar primli işlem gördü.