Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, son iki ayın en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından, arz sıkışıklığına ilişkin endişelerin, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında artan ticaret gerilimine ağır basmasının etkisi ile yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 2.9 düştükten sonra yüzde 0.8 kadar yükseldi. Güney Kore geçen ay İran'dan petrol alımı yapmadı ve bu durum, PGE'nin OPEC'in petrol sıkışıklığını gidermek için yeterli atıl kapasiteye az bir farkla sahip olduğu yolunda değerlendirmede bulunduğu dönemde, ABD yaptırımlarının İran'ın petrol satışlarını durdurabileceğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yuaptığı açıklamada, tüm ithalata gümrük vergisi uygulamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından, Çin ile ticaret savaşını daha da derinleştirdi.

Ham petrol fiyatları, küresel arza ilişkin endişelerin gelişen piyasalardaki sorunların yayılabileceği ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının enerji talebini azaltabileceği endişelerine ağır basmasının ardından, Ağustos ayındaki dip seviyelerden ralli yaptı. OPEC'ina rz açığı olması durumunda üretimi artıracağına ilişkin taahhüdüne karşın, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), güçlü talebin bu yıl muhtemelen piyasada sıkışıklık yaratabileceğini kaydetti ve bu da fiyatalra yukarı yönde bir baskı oluşturdu.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "İran ham petrolüne ilişkin arz durumu şu an için muhtemelen fiyatları destekleyecek," dedi ve "Ancak piyasa, ABD-Çin ticaret savaşı gibi bazı faktörlerden dolayı volatil olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 53 sent yükselerek varil başına 68.28 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 14:28'de 68.19 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta 2.05 dolar düşerek 67.75 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 21 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 62 sent yükselerek varil başına 77.45 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Cuma günü 33 sent yükselerek 76.83 dolardan kapandı. Kontrat geçen hafta yüzde 0.8 düştü.