Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini İran'a yaptırımların başlaması ile birlikte doğabilecek arz açıklarına ve OPEC'in üretimi artırarak bu açıkları kapatıp kapatamayacağına çevirmeleri ile birlikte varil başına 70 doların altında seyretti.

Vadeli petrol fiyatları New York'ta, iki gün üst üste yükseldikten sonra yüzde 0.8 kadar düştü. Traderlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları arasında 23 Eylül'de Cezayir'in başkentinde yapılacak olan üretime ilişkin toplantıyı bekliyorlar. ABD'de ham petrol stoklarının 2015'ten bu yana en düşük seviyeye indiği ve İran'da üretimin düştüğünün görüldüğü bir döndemde, OPEC'in olası arz açığını kapatıp kapatamayacağına bakılacak.

Petrol fiyatları son bir aylık dönemde, ABD'nn İran'a yaptırım tarihinin yaklaşması ile birlikte piyasaya gelen petrol miktarının azalması ve ABD stoklarının azalıp üretim artışının yavaşlamasının küresel arz darlığına ilişkin endişeleri artırması ile yükseldi ve Brent petrolü Londra'da kısa bir süreliğine varil başına 80 doları aştı. Öte yandan, OPEC, artan ticaret gerginliği ve gelişen piyasalardaki krizin petrol talebini düşürebileceği uyarısında bulundu ve bu açıklama, yatırımcıların grubun üretim konusunda nasıl bir tutum alacağına ilişkin tahminlerde bulunmaya devam etmesine neden oluyor.

Oanda Corp'un Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Bu hafta piyasada oldukça fazla ses vardı, ancak İran yaptırımları, ABD'de azalan petrol stokları ve Orta Doğu'daki gerilimler gibi yukarı yönlü faktörler haftanın kalan kısmında fiyatları destekleyebilir," dedi ve "Ancak traderlar şimdi dikkatlerini OPEC ve diğer üreticilerin gelecek hafta Cezayir'de yapılacak toplantıya çevirdiler" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 46 sent düşerek Singapur saati ile 11:53'te varil başına 69.91 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 1.12 dolar tırmanarak 70.37 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altında.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü 22 Mayıs'tan bu yana ilk kez varil başına 80 doları aştıktan sonra 43 sent kayıpla 79.31 dolara geldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 9.63 dolar primli işlem gördü.