Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, düşen arz ve ABD ve Çin arasında devam eden ticaret anlaşmazlığının volatiliteyi yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıkarması ve bunun sonucu karışık görünümün ortaya çıkmasının ardından haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu haftayı yüzde 1.6 kazançla geçmeye yöneldi. Volatilite ise, yatırımcıların gelecek hafta gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısı öncesi İran ve Venezuela'daki üretim kayıplarını değerlendirmeleri ile birlikte haftalık bazda yüzde 8 arttı. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni bir görüşme turu için çalıştıklarını açıklamasından çok kısa bir süre sonra Çin ile anlaşmaya varmak için Tweeter yoluyla "baskı altında değilim" şeklinde mesaj vermesi ile birlikte piyasalrı sarsmaya devam etti.

Petrol fiyatları, ABD'nin yaptırım tehditlerinin ülkeleri İran'dan petrol ithal etmeyi bırakmaya yöneltmesi ile birlikte, Ağustos ayındaki dip seviyelerden yüzde 6 civarında yükseldi. ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin endişeler ve gelişen piyasalardaki sert satış dalgası da finans piyasalarındaki beklentiler üzerinde baskı oluştururken, ABD'nin açıkladığı verilerin petrol üretim artışının yavaşladığını ve stokların düştüğünü göstermesi, arz sıkışıklığına ilişkin endişeleri güçlendirdi.

Öte yandan, traderlar ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz açığını kapatmak için üretimi artırıp artırmayacaklarına da bakıyorlaar. OPEC ve diğer önemli üreticiler 23 Eylül'de Cezayir2in başketinde bir araya gelecek.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrol fiyatları bu hafta yükselirken, volatilite, İran gibi bazı önemli OPEC üyelerinin üretimindeki bariz düşüşlere karşın devam edecek. Zira dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlıpı halen sürüyor," dedi ve "Öte yandan, traderlar OPEC ve ortaklarının toplantısının ardından üretim konusunda daha somut detaylar elde etmeyi umuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü WTI), Nymex piyasasında, 32 sent yükselerek varil başına 68.91 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:03'te 68.83 dolara geldi. Kontrat bu hafta 1.06 dolar yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 61 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü 1.56 dolar ua da yüzde 2 düşerek varil başına 78.18 doalrdan kapandıktan sonra 12 sent yükselerek 78.30 dolara geldi. Kontrat bu hafta 1.06 dolar yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 9.69 dolar primli işlem gördü.