Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla artmasının, ABD ile Suudi Arabistan arasında muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasından sonra artan gerilime ağır basması sonrası son bir ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 3 ile Ağustos ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 6.49 milyon varil arttı. Bu miktar, Bloomberg anketinden çıkan beklentinin iki katı artışı işaret ediyor. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump ve dışişleri bakanı, gazeteci Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması dolayısıyla ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin tümden risk altında olduğunu söyledi.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının gelecek ayın başında başlayacak ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından ortaya çıkacak olası arz açığını karşılayıp karşılayamayacağına ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Petroldeki kazançlar aynı zamanda, Trump'ın Suudiler'in Kaşıkçı'nın kaybolması ile ilgisinin olması halinde "sert cezalandırılacağını" söylemesinin ardından ABD ile Suudi Arabistan arasında artan gerginlikten de destek buldu.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "İran arzında yaklaşan kesinti ve ABD ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlık traderları şu anda temkinli olmaya yöneltiyor," dedi ve "Bu durum, fiyatların Çarşamba günü ABD ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla arttığını gösteren veri sonrası sert düşüş göstermesinin ardından gerçekleşti" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent yükselerek, Singapur saati ile 12:23'te varil başına 69.83 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 2.17 dolar düşerek 69.75 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, varil başına 80.10 dolar civarındaydı. Küresel gösterge Brent petrolü, Çarşamba günü 11 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesşnden kapandıktan sonra Aralık vadeli WTI'a kıyasla 10.27 dolar primli işlem gördü.