Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla artmasının, muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması sonrası ABD ile Suudi Arabistan arasında artan gerginliğe ağır basmasının ardından üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, resmi verilerin ABD'de stokların analistlerin beklediğinin iki katı arttığını göstermesi ile birlikte haftayı yüzde 3.6 kayıpla geçmeye hazırlanıyor. Fiyatlar Cuma günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın gazeteci Kaşıkçı'nn öldüğünü kabul ettiğini söyledi ve cinayetin sonuçlarının "çok ağır" olacağı uyarısında bulundu.

Petrol piyasasında ayrıca, en yakın vadeli kontrat, sonraki ay vadeli kontratın altında işlem görüyor ve bu hafta negatif bölgeye girerek contango olarak adlandırılan duruma geçti. Bu durum, petrol traderlarının piyasanın kısa vadeli yönü konusunda daha az iyimser olduğunu işaret ediyor.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "ABD stok verileri tam bir şoktu ve petrol piyasalarında spiral düşüşe neden oldu," dedi ve "Fiyat hareketleri ve bulgular, traderların artık fiyatların ne kadar yukarı gideceğinden değil, ne kadar hızlı düşeceğinden endişe duyduğunu gösteriyor. Bugün itibariyle, en azından, pozisyon kapama için düşüşlerde alış mentalitesi sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ham petrol fiiyatlarındaki ralli, ABD'de stokların üst üste dördüncü haftada da artmasının, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından kaynaklanan kaygılar yanında ek endişelere neden olması ile birlikte, bu ayın başlarında dört yılın en yüksek seviyesinin görülmesinin bu yana sarsılmaya başladı. Suudi Arabistan kaynaklı gerilimin sürdüğü bir ortamda, veriler, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan bu ülkenin üretiminin Ağustos'ta arttığını gösterdi. Suudi Arabistan böylelikle OPEC'e verdiği üretimi artırma taahhüdünü tuttuğunu gösteriyor.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek, Singapur saati ile 11:52'de varil başına 68.78 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.6 düşerek 68.65 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent yükselerek varil başına 79.45 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1 düşerek 79.29 dolardan kapandı ve bu hafta yüzde 1.2 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 10.61 dolar primli işlem gördü.