Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın petrol varlıklarını siyasi araç olarak kullanma niyeti olmadığını açıklaması ve ABD'de stokların üst üste beşinci haftada da artacağı beklentileri ile varil başına 70 doların altında seyrediyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 3.1 düştükten sonra üst üste ikinci seansta da fazla değişmedi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Rus TASS haber ajansına yaptığı değerlendirmede, ülkesinin üretimi yakın zamanda günlük 11 milyon varilin üzerine çıkarmaya hazır olduğunu ve gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayından kaynaklanan anlaşmazlıklardan dolayı 1973'deki petrol ambargosunu tekrarlama gibi bir niyetlerinin olmadığını kaydetti. ABD, ham petrol stokları Mart 2017'den bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Ham petrol fiyatları, bu ayın başlarında dört yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra son dört gündür varil başına 69 dolar civarında seyrediyor. Suudi Arabistan'ın rejim karşıtı gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesine getirdiği açıklama tüm dünyada siyasetçilerin eleştirileri ile karşılaştıve yatırımcılarda tedirginliğin sürmesine neden oldu. İran'a gelecek ay yaptırım uygulamaya başlayacak olan ABD Başkanı Donald Trump, arz kayıplarını giderme ve potansiyel fiyat artışlarını yumuşatma konusunda Suudi Arabistan'ın işbirliğini istiyor.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Suudi Arabistan ve ABD arasındaki bağların kopması kendi çıkarları için imkansız. Zira eğer bu iki ülke arasındaki ilişkiler bozulursa, bundan hiç biri faydalanamayacak," dedi ve "Fiyatlar büyük ihtimalle mevcut aralıkta kalacak. Çünkü piyasanın ABD'nin İran'a yaptırımlarının etkilerini değerlendirmeye devam etmesi ile birlikte, volatilite için daima potansiyel var" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent düşerek varil başına 69.18 dolara indi. Kasım vadeli kontrat Pazartesi günü yüzde 0.1'den az yükselişle vadesini doldurdu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 33 sent düşerek varil başına 79.50 dolara geriledi. Kontrat, geçen hafta yüzde 0.8 geriledikten sonra, Pazartesi günü 5 sent yükselerek 79.83 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 10.30 dolar primli işlem gördü.