Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın arz açıkları olması durumunda bunları kapatacağına ilişkin taahhüdü ve küresel yatırımcıların risk varlıklarından uzak durması ile birlikte kayıplarını iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınlarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü fazla değişmedi. Fiyatlar Salı günü, ABD hisse senetlerinde, büyük kısmı sonradan geri alınsa da, görülen sert düşüşlerin etkisi ile yüzde 4 geriledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının "mümkün olduğu kadar üretme modunda" olduğunu söyledi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları arttı ve bu durum aşırı arza ilişkin endişeleri güçlendirdi.

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının, Çin ve ABD arasındaki ticaret anlaşmazlığının küresel büyümeyi düşürebileceği ve buna bağlı olarak enerji talebinin azalabileceği endişelerinin arttığı bir ortamda, yükselmeye devam etmesinin etkisi ile bu ayın başlarında gördüğü 4 yılın zirvesinden yüzde 13 geriledi. Ancak traderlar, OPEC ve ortaklarının, gelecek ayın başlarında devreye girecek ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları sonucu ortaya çıkabilecek arz açığını kapatıp kapatamayacağına yönelik kaygı duyuyorlar.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. başekonomisti Takayuki Nogami, "Al-Falih'in açıklamaları, OPEC'in önceden harekete geçerek olası arz açıklarını kapatabileceğini işaret etti ve bu durum petrol fiyatlarında düşüşe sebep oldu," dedi ve "Buna ek olarak, finans piyasalarının geneli volatil hale geliyor ve petrol piyasasında riskten kaçınma eğilimi ağır basıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent düşerek varil başına 66.10 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 12:02'de 66.58 dolara geldi. Kontrat Salı günü 2.93 dolar düşerek 66.43 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 10 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 28 sent yükselerek varil başına 76.72 dolara çıktı. Kontrat Salı günü yüzde 4.3 düşerek 76.44 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 10.14 dolar primli işlem gördü.