Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yavaşlayan küresel ekonominin, ABD'de artan stoklar ve üreticilerden gelen karışık mesajlardan dolayı zaten olumsuz seyreden piyasayı daha da kötüleştirmesi ile birlikte 2016'dan bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu ayı yüzde 9.4 düşüşle geçmeye ve iki ay süren yükselişini sonlandırmaya hazırlanıyor. Fiyatlar bu ayın başlarında, yaklaşan ABD yaptırımlarının İran'ın petrol ihracatını azaltması ile birlikte küresel arz darlığı endişelerine bağlı olarak dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak bu ralli, küresel hisse senetlerindeki sert düşüşler ve ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının küresel büyüme ve enerji talebi görünümünü olumsuz etkilemesinden dolayı etkisini kaybetti.

Petrol, bu ayın başında varil başına 76 doların üzerine çıktıktan sonra yüzde 10'un üzerinde değer kaybı yaşadı. ABD'nin İran'a yaptırımlarının gelecek ayın başında devreye girmesi ile birlikte, yatırımcılar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarından gelen farklı ürerim sinyallerini değerlendiriyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden dolayı tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayan Suudi Arabistan, OPEC'in "yapabildiği kadar üretme modunda" olduğunu kaydederken, OPEC üyelerinden oluşan bir komite, gelecek yıl üretimin kısılabileceğini kaydetti.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrol piyasasında, süregelen ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı ve aynı zamanda küresel hisse senetlerindeki güçlü düşüşlerden dolayı meydana gelen riskten kaçınma eğiliminden dolayı endişeler devam ediyor," dedi ve "Fiyatlar bu ay artan ABD stokları ve Suudi Arabistan'ın üretimi artıracağına ilişkin güçlü taahhüdünden dolayı varil başına 75 doların üzerinde kalamadı" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent yükselerek, Seul saati ile 13:45'te varil başına 66.35 dolara çıktı. Kontrat önceki iki seansta yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altındaydı.

Çarşamba günü vadesi dolacak olan Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 47 sent yükselerek varil başına 76.38 dolara çıktı. Fiyatlar bu ay yüzde 7.7 ile Temmuz 2016'dan bu yana en büyük aylıkkaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 10.03 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Ocak kontratı yüzde 0.6 yükseldi.