Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC Başkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, OPEC ve işbirliği yaptığı diğer üreticilerin, piyasayı dengelemek için ihtiyaç duyulması halinde üretimi düşüreceğini ya da ayarlayacağını söyledi.

Al Mazrouei, Abu Dhabi'de Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, OPEC ve ortaklarının üretimi kısmaya ihtiyaç duyduğunu ve bunu yapacaklarını kaydetti. Bakan Al Mazrouei, üreticilerin piyasayı istikrarlı tutmak ve ham petrol stoklarının bulundukları seviyeleri korumasını sağlamak için gereken her adımı atacağını ifade etti ve petrol üretiminin beklentilerin üzerinde olduğunu, OPEC ve ortaklarının stratejilerini değiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Al Mazrouei, "Piyasanın dengeye kavuşabilmesi için geçmişte üretimi kıstık ve eğer piyasayı dengede tutabilmek için kısmak gerekiyorsa, bunu yapacağız," dedi ve "Grup piyasayı ayarlamak için her ne gerekiyorsa onun üzerinde görüş birliğine varacak" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları, yatırımcıların arzın arttığı ve talep görünümünün kötüleştiği bir piyasada satışa geçmeleri ile birlikte 12 günlük rekor düşüş serisini gerçekleştirmesinin ardından, hafifçe topalarndı. Vadeli petrol kontratları New York'ta yerel saat ile 07:33'te yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. Petrol fiyatları dün yüzde 7.1 ile üç yılı aşkın sürenin en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirmişti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Çarşamba günü yayımladığı aylık raporunda, sanayileşmiş ülkelerdeki ham petrol stoklarının dört aydır üst üste arttığını ve mevcut üretimin sürmesi halinde, 2019 yılının ilk yarısında günlük 2 milyon varil artış göstermeye yöneldiğini kaydetti. OPEC, Salı günkü raporunda, kendi ham petrolü için talebin gelecek yıl, yavaşlayan küresel ekonominin talebi düşürmesi ve rakiplerdeki üretim artışına bağlı olarak, beklenenden daha hızlı düşeceğini öngördü.