Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, OPEC'in üretim kısıntısına gitmesine ilişkin şüpheler yerine, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösteren özel sektör verisine çevirmeleri ile birlikte, düşüşünü varil başına 54 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 6'nın üzerinde düştükten sonra yüzde 1.7 kadar yükseldi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 1.55 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verileri ise stokların söz konusu dönemde arttığını göstermesi bekleniyor. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, OPEC'in arzı kısma yolundaki planlarına ilişkin soruya cevabında, Suudi Arabistan'ın fiyatları düşük tutma yolundaki isteğine "çok istekli" yanıt verdiğini söyledi.

Ham petrol fiyatları Londra ve New York'ta Salı günü, volatilitenin 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktığı bir ortamda, hisse senetleri ile birlikte sert düştü. Yatırımcılar, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yarattığı gerginlikten ürkerek, aralarında petrolün de bulunduğu riskli varlıklardan çıktılar. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC ve ortaklarının Aralık ayının başında Viyana'da üretim planlarını görüşmek üzere toplanmaları ile birlikte, arzı düşürmenin negatif etkilerinin olabileceği uyarısında bulundu.

Seul'de HI Investment & Futures emtia analisti Sungchil Will Yun, "Bazı yatırımcılar, sert düşüşün ardından yeniden piyasaya geliyor," dedi ve "OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısına ilişkin puslu görünüm ile birlikte, çok fazla belirsizlik varken, ABD stokları aşağı yönlü baskıyı biraz hafifletecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 92 sent yükselerek varil başına 54.35 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:56'da 88 sent yukarıda 54.31 dolar seviyesindeydi. Kontrat Salı günü yüzde 6.6 düşerek 53.43 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 49 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent petrolü, yüzde 1.6 yükselerek varil başına 63.53 dolara çıktı. Kontrat Salı günü yüzde 6.4 düşerek 62.53 dolar ile Aralık'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.22 dolar primli işlem gördü.