Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Trump yönetiminden Çin ile ticaret konusunda anlaşmaya varabileceğine ilişkin iyimser açıklamaların gelmesi ve özel sektör verilerinin ABD'de güçlü akaryakıt talebini işaret etmesinin ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 1.2 kadar yükseldi. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Anlaşmaya varabilmemiz için iyi bir imkan var" şeklinde düşündüğünü söyledi. Trump bu hafta Arjantin'de düzenlenecek G20 toplantısında Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile bir araya gelecek. ABD'de özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, benzin stokları geçen hafta düştü.

Ham petrol fiyatları bu ay, Amerika'nın bazı ülkelere sürpriz bir şekilde İran'a yönelik yaptırımlara karşın bu ülkeden petrol ithalatı için istisna sağlaması, ABD, Suudi Arabistan ve Rusya'da üretimin artmasının arz fazlasına ilişkin endişeleri artırması ve ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin enerji talebini düşüreceği beklentisi ile yaklaşık yüzde 20 düştü. Traderlar ayrıca, Viyana'da gelecek hafta OPEC ve ortakları arasında düzenlenecek toplantı öncesi, Arjantin'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman arasındaki diğer önemli zirveyi de dikkatle izleyecek.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. başekonomisti Takayuki Nogami, "Kudlow'un yorumları ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin, gerilimin ilave gümrük vergilerinin uygulanacağı noktaya çıkmadan önce, doğru yönde ilerleyebileceğine ilişkin iyimserliği artırdı," dedi ve "OPEC ve ortaklarının toplantısında, muhtemelen günlük yaklaşık 1 milyon varil civarında olabilecek üretim kısıntıları konusunda anlaşmaya varılacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent yükselerek varil başına 52.16 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 13:00'te 51.98 dolara geldi. Kontrat Salı günü 7 sent düşerek 51.56 dolardan kapandı. ABD petrolünün 14 günlük RSI göstergesi aşırı satış bölgesindeki seyrini sürdürüyor. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın hafif altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 45 sent yükselerek varil başına 60.66 dolara tırmandı. Kontrat Salı günü 27 sent düşerek 60.21 dolardan günü tamamladı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.69 dolar primli işlem gördü.