Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC toplantısında görüşmeler Cuma günü, İran'ın OPEC ve ortakları ile daha geniş çaplı bir anlaşmanın parçası olarak sembolik bir üretim kısıntısını  kabul etmediğinin kaydedilmesi ile birlikte kilitlenmiş durumda.

OPEC temsilcilerden birinin verdiği bilgiye göre, anlaşma İran'ın üretim kısıntılarından muaf tutulma talebinde ısrarcı olması ile birlikte zora girdi. OPEC üyesi olmayan Rusya'nın, Enerji Bakanı Alexander Novak'ın topluluğun Viyana'daki merkezinde İran ve Suudi Arabistan delegasyonları arasında yürüttüğü mekik diplomasisi şeklindeki arabuluculuk çabaları da henüz sonuç vermedi.

Avusturya'nın başkentinde Perşembe günü anlaşmaya varılamamasının ardından ikinci güne sarkan görüşmeler, delegelerin verdiği bilgiye göre, OPEC ve ortaklarının, 650,000 varili OPEC tarafından karşılanmak üzere günlük 1 milyon varil üretim kısıntısına gidilmesi teklifi üzerinde yoğunlaşıyor. Delegelerden biri, kısıntının boyutu konusunda henüz nihai kararın verilmediğini söyledi.

Anlaşmaya henüz varılamaması, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) nasıl küresel petrol haritasını yeniden çizmekte olan güçlerden gelen baskılar altında kaldığını gösteriyor. OPEC bir yandan, topluluğa üye olmayan Rusya'nın desteğine bağımlı kalırken, aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen güçlü bir muhalefet ile de karşı karşıya. Dikkatleri çeken en önemli gelişmelerden biri, ABD'nin kaya petrolü üretimindeki artıştan dolayı, geçen hafta 75 yıldır ilk kez net petrol ihracatçısı haline gelmesi oldu.

Brent petrolü Cuma günü Londra'da, Rusya'nın anlaşmaya varılması için arabulucu olması ile birlikte yüzde 1.7 yükselerek varil başına 61.10 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü Perşembe günü yüzde 2.4 düşmüştü.