Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin ham petrol üretimine ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin, OPEC'ten taahhüt ettikleri üretim kısıntılarının süresini uzatabilecekleri ve hatta kısıntıların miktarını artırabileceklerine ilişkin işaretleri gölgelemesi ile birlikte kayıplarını varil başına 46 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 11 ile Ocak 2016'dan bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Irak, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) yetkililer, Suudi Arabistan'ın grubun üretim kısıntılarını altı ay daha uzatacağına ilişkin beklentisine katıldıklarını kaydettiler. BAE Enerji Bakanı, mutabakata varılan günlük 1.2 milyon varillik üretim kısıntısının ilk çeyrekte arz bolluğunu gidereceğini vurguladıktan sonra, ilave kısıntıların görüşüldüğünü işaret etti.

Petrol piyasasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarının etkinliğine ilişkin şüpheler, ABD'de artan kaya petrolü üretiminden dolayı sürüyor. ABD rekor seviyelerde petrol üretirken ve stoklar da yüksek seyrederken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşı ve Fed'in faiz artırım politikası, küresel ekonominin sağlığına ilişkin endişeleri artırıyor. Petrol fiyatları, Ekim ayındaki dört yılın zirvesinden bu yana yüzde 40 düştü.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "İnanılmaz bir şekilde, hatta daha da fazla üretim kısıntılarınından bahsedilen bir dönemde, petrol piyasası yeni düşük seviyeleri gördü," dedi ve "Üretim kısıntısı 2019 yılının ilk yarısında arz dengesinin yeniden sağlanmasına neden olurken, küresel büyüme endişeleri ve ABD'de kaya petrolü üretimi yatırımcılarda derin endişelere yol açıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 41 sent yükselerek, Seul saati ile 13:10'da varil başına 46 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü yüzde 0.6 düşerek 45.59 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 üzerindeydi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 58 sent yükselerek varil başına 54.40 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 10.7 düşerek 53.82 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.41 dolar primli işlem gördü.