Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel ekonomiye ilişkin iyimserliğin etkisi ile risk varlıklarında görülen yükselişin ardından son iki yılın en büyük yükselişini gerçekleştirmesi sonrası kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 8.7 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Çarşamba günü, güçlü tüketici harcamaları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevden alınacağına ilişkin endişelerin azalması ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinde iyileşme işaretleri ile birlikte, ayı piyasasının eşiğinden dönerek sert yükseldi. Öte yandan, ABD'de ham petrol stoklarının düşeceğine ilişkin beklentiler de petrol fiyatlarını destekledi.

Ancak bu ralli halen, Ekim ayında gördüğü dört yılın zirvesinden yaklaşık yüzde 40 düşen petrol için sınırlı bir ferahlamayı işaret ediyor. Yatırımclar, OPEC ve ortaklarının taahhüt ettiği üretim kısıntılarının oldukça yüksek seviyelere çıkan ABD kaya petrolü üretimini dengelemeye yetmeyeceği endişelerinden dolayı temkinli duruşunu koruyor. Öte yandan, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çibn arasında devam eden ticaret savaşının enerji talebini zayıflatacağı endişeleri de var.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "ABD-Çin ticaret görüşmelerinde iyileşme, bunun müzakere sürecinde küçük bir adım olmasına karşın, hisse senedi ve petrol piyasalarını olumlu etkiledi," dedi ve "İşlem hacimlerinin düşük olması ile birlikte, ham petrol fiyatlarında volatilite devam edebilir ve fiyatlar Ocak başında her küçük şeye tepki verebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent düşerek, Tokyo saati ile 13:18'de varil başına 46.05 dolara geriledi. Kopntrat Çarşamba günü 3.69 dolar yükselerek 46.22 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 35 üstündeydi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent düşerek varil başına 54.26 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 4 dolar yükselerek 54.47 dolardan kapandı. Küresel mösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.21 dolar primli işlem gördü.