Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ABD üretimine, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına ve Fed'in para politikasına ilişkin belirsizliklere bağlı yükselen volatilite ile birlikte, sert dalgalanmasını sürdürüyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2.4 yükseldi ve Perşembe günkü yüzde 3.5'lik kaybının bir kısmını geri aldı. Ham petrol, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının ABD'de üretim artışını dengeleyemeyebileceğine ilişkin endişelerden olumsuz etkileniyor. Bu durum, petrolün volatilite göstergesinin son üç ayda yüzde 110 artmasına neden oldu. Sadece bu hafta, petrol Noel arefesinde yüzde 6.7 düştü ve sonraki ilk seansta yaklaşık yüzde 9 sıçradı.

Yüksek faiz, Washington'daki siyasi kargaşa ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşı gibi nedenlerden dolayı risk varlıklarından çıkışlar da 2014'ten bu yana en büyük çeyrek dönem kaybına hazırlanan petrolün üzerinde baskı oluşturuyor. ABD'nin sürpriz bir şekilde bazı ülkelere yaptırım uyguladığı İran'dan petrol alımı için ayrıcalık tanıması, Ekim ayı başlarında dört yılın zirvesine çıkan fiyatların sert düşmesine ve ayı piyasasına girmesine neden oldu.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. kıdemli analisti Makiko Tsugata, "Petrol piyasalarının, hisse senedi ve tahvil piyasaları ile birlikte, ABD-Çin ticaret savaşı dahil risklerden dolayı2019'da yüksek volatilite ile karşılaşması bekleniyor," dedi ve "Yatırımcılar OPC ve ortaklarının taahhüt ettiği üretim kısıntılarının küresel arz ve talep dengesini sağlamaya yetmeyeceği görüşünde" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.09 dolar yükselerek Singapur saati ile 12:55'te varil başına 45.70 dolara yükseldi. Kontrat Perşembe günü 1.61 dolar düşerek 44.61 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 üstündeydi.

Petrol piyasasının volatilite göstergesi Perşembe günü bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Cuma günü vadesi dolacak Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.02 dolar yükselerek varil başına 53.18 dolara ulaştı. Daha aktif işlem gören Mart kontratı 1.04 dolar yükselişle 53.77 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.48 dolar primli işlem gördü.